Philippe Starck ontwierp vier badkamercollecties voor Axor.

Flash Player hier downloaden

Philippe Starck – de extroverte

Hij is een van de bekendste creatievelingen van vandaag, een veelzijdige en waardevol ontwerper. De Fransman heeft al bijna alles ontworpen van caféstoelen tot tandenborstels, van krukjes tot prefab huizen. Maar een van zijn grootste successen is de collectie Axor Starck, waarmee Hansgrohe in 1994 opzien baarde – de eerste mengkraan met een 'joystick' uitziende bedieningshendel.

Axor Starck verraste het publiek met beelden die de badkamer opnieuw interpreteerden: als "salon d’eau" – de waterkamer – zonder de gebruikelijke tegeltjes. De ontwerpen behelzen veel natuurlijk daglicht, warme materialen en een ruimtecompositie dat ons terugbrengt naar onze roots, zonder modernisme in gevaar te brengen. Philippe Starck creëerde in totaal vier collecties voor Axor, het designmerk van Hansgrohe AG.

Axor Starck Classic en Axor Starck – de esthetiek van het minimalisme

Axor Starck concentreert zich op de elementaire basisvormen. Een heldere functie en een eenvoudige werking. Niets leidt af. Het resultaat is een tijdloze badkamercollectie die de modegrillen doorstaat. Beelden van onze oorspronkelijke omgang met het element water worden opgeroepen: bijvoorbeeld de schuine uitloop met analogie naar een waterpomp, het bad als een tobbe. De badkamermengkranen Axor Starck zijn er in twee greepvarianten: de moderne pingreep en de klassieke versie met pluimgreep. 

Axor Starck X – maximaal minimalisme

Axor Starck X staat voor een minimaal ontwerp en een maximaal genot. De collectie Axor Starck X herinnert aan beeldhouwkunst en speelt met symmetrie en duidelijke geometrische vormen: een rond corpus en een vierkante plaat die het water een indrukwekkend verschijning geeft. Een rechtopstaande joystick als zelfbewuste stoorzender. Rechtlijnigheid die een verbintenis met het buitengewone heeft.

Axor Starck ShowerCollection – persoonlijkheid in het kwadraat

'Just mix it!' luidt het motto van de Axor Starck douchecollectie. Het modulair design maakt het mogelijk om van de douche een wellnessresort op maat te maken. Een eenvoudig modulair systeem van douches, mengkranen en accessoires biedt ons bijna onbegrensde mogelijkheden voor vormgevingsvrijheid. Maar uiteraard is de Axor ShowerCollection designed by Philippe Starck ook de perfecte doucheaanvulling op de collecties Axor Starck en Axor Starck X. 

Philippe Starck – de biografie

Philippe Starck, in 1949 geboren in Parijs, waar hij ook studeerde midden jaren '60, vertegenwoordigt een speels, vaak provocerend 'nieuw design'. Deze brak met ontwerptradities zoals Bauhaus of zelfs behagend modernisme. Zijn ontwerpen zijn zeer visueel gestuurd en niet zozeer een uitdrukking van een technologische zoektocht naar hoe een nieuw idee, een nieuw product optimaal kan functioneren. Zijn binnenhuisarchitectuur voor prestigieuze hotels als het 'Royalton' (New York) en 'Sanderson' (Londen) is spectaculair en lijkt onder invloed te staan van de filmwereld. Externe trappenhallen, zwierige gordijnen tot aan het plafond en weelderige zitmeubels wekken de indruk dat Starck de gebruiker van zijn ontworpen hotels, restaurants en cafés, ziet als gedefinieerde spelers op een toneel (van het leven).

Zijn ondeugende spel met barokke verwijzingen bewijst enerzijds Starcks afkomst uit het speelse postmodernismistische tijdperk. Anderzijds verwijst het ook naar zijn zelfverzekerde omgang met de wereld van design. De hierbij horende rituelen en pretenties hekelde hij zo nu en dan als narcistisch. Zijn doorbraak beleefde Philippe Starck met ontwerpen voor de officiële vertrekken van de toenmalige Franse president Mitterand en met het interieur voor het Parijse café 'Costes' (intussen gesloten). Hij ontwierp huishoudelijke voorwerpen zoals de beroemde citroenpers voor Alessi, evenals lampen, motorfietsen, huizen, meubels – soms zelfs van acryl – en hele inrichtingsconcepten voor luxeappartementen. Hij is voor de derde keer getrouwd en heeft vier kinderen.

Portret Philippe Starck

(Philippe Starck gefotografeerd door Jean-Baptiste Mondino)

Hansgrohe gebruikt cookies om u de best mogelijke service te garanderen. Indien u verder surft op de pagina zonder uw instellingen te wijzigen, dan stemt u in met het gebruik van cookies.

   

OK