Scholingsleider legt technische details van Hansgrohe producten uit

Productgids

Wat wilt u weten over de moderne badkamer?

Driegatsmengkraan, inbouwmontage, tapkraan en meer - deze vaktermen komen voor op onze website. Hansgrohe legt uit welke informatie achter deze termen verscholen zit en hoe ze u helpen met het plannen van de badkamer. Het is niet nodig vakjargon te leren. We willen dat u doelgericht bij de badkamer van uw dromen uitkomt: gedetailleerde informatie en technische aanwijzingen helpen u sneller uw doel te bereiken tijdens het gesprek met de vakman.

Hier vindt u alle wetenswaardigheden rondom onze producten:

Categorieën

Selecteer een categorie uit de lijst

Mengkranen

Eengreepsmengkraan

Eén greep voor beide: temperatuurinstelling en straalsterkte – handig met één hand te bedienen. De eengreepsmengkraan is snel, omdat de intuïtief gekozen stand van de greep meestal al de ideale mengverhouding oplevert. Waterhoeveelheid en -temperatuur worden, al naargelang de greepvariant - kantelen, draaien en trekken -gemakkelijk ingesteld. De gewenste temperatuur is snel bereikt en maakt de mengkraan ook milieuvriendelijk. Slechts een kleine hoeveelheid water stroomt ongebruikt weg wanneer de juiste temperatuur wordt gezocht.

Ontdek de Hansgrohe eengreepsmengkranen.

Axor Citterio M Einhebelmischer

Mengkraan Highriser

Een lavabomengkraan, meestal eengreepsmengkraan, met hoge uitloop. In de regel worden ze gebruikt bij lavabo's die op het aanrecht geïstalleerd zijn of wanneer de mengkraan niet direct op de keramiek maar op de wastafel (of een aparte tablet) gemonteerd is. Om het water in een comfortabele afstand in de kom te laten stromen, moet de schacht iets langer zijn, dus beduidend hoger dan de rand van de waskom. Aangezien deze afmetingen kunnen verschillen, bieden we bij sommige series meerdere hoogtes voor Highrisers aan.
Een Highriser zorgt voor excellent comfort en al de ruimte die u nodig heeft. Verander uw badkamer in een ComfortZone!

De Highriser-modellen vindt u bij de eengreepslavabomengkranen.

Axor Citterio M Highriser

Tweegreepsmengkraan

De tweegreepsmengkraan wordt met beide handen bediend. Aan de schacht van de kraan, zowel links als rechts, regelt een hendel of draaigreep warm en koud water. Daarin is deze kraan vergelijkbaar met de driegatsmengkraan, waarbij de bedieningselementen echter los van de uitloop zitten. Beide mengkranen komen tegemoet aan een bepaald stijlgevoel. Ze passen, meer dan de ééngreepsmengkraan, bij een traditionele voorstelling van de badkamer en worden graag toegepast in klassieke badkamers. De techniek is natuurlijk van modern niveau. Omdat de gewenste mengverhouding minder snel wordt verkregen, verbruikt de tweegreepsmengkraan in de regel meer water dan een ééngreepsmengkraan.

Ontdek de Hansgrohe tweegreepsmengkranen.

Axor Montreux Zweigriffarmatur

Driegatsmengkraan, driegatsmengkraan voor op wastafel

Een hendel of draaiknop aan de linkerkant voor warm water, één aan de rechterkant voor koud water en daartussen de uitloop, op zichzelfstaand. Een klassiek beeld van de ontmoeting met water in de badkamer. Daarom wordt de driegats mengkraan graag ingezet in klassieke badkamers. Maar ook modern design past perfect bij deze productcategorie. De term herinnert eraan dat voor de montage drie gaten in lavabo of waskomrand nodig zijn.

Axor Urquiola 3-Loch Waschtischarmatur

Steeds vaker zien we de driegats mengkraan echter ook op de wand – bijna altijd in combinatie met een voorwandsysteem. In dat geval blijven lavabo en keramiek onaangetast en zijn eenvoudiger te reinigen. De bedieningselementen zijn inclusief uitloop boven de waskom gemonteerd. De uitloop moet daarvoor (al naargelang het soort waskom) navenant zijn ontworpen.

Axor Urquiola 3-Loch Waschtischarmatur Unterputz

Een schone basis vindt de driegatsmengkraan op de montageplaat waarmee hij in veel gevallen op lavabo of wand geïnstalleerd wordt. De plaat dekt oneffenheden in de ondergrond af, is echter tevens een zeer decoratief detail. In plaats van de eendelige plaat, die onder alle drie de kraandelen ligt, kunnen ook rozetten worden ingezet. Ook die dienen er soms toe, kleine fouten achter de mengkraan te compenseren. Ze vormen echter ook een mooie overgang tussen de mengkraan en zijn basis – of dat nu tegels, pleister of lavabo zijn.

Nog een toepassing voor de driegatsmengkraan is het bad – hier echter bij voorkeur in de variant als viergatsmengkraan inclusief handdouche (zie onder). 

Ontdek de Hansgrohe driegatsmengkranen.

Viergatsmengkraan, viergatsmengkraan voor op badrand, viergatsmengkraan voor op tegelrand

Watertechniek op de badkuiprand: warm en koud water, de baduitloop en de aansluiting voor de handdoucheslang – in totaal vier gaten. Op de badrand of op de tegelbekleding er rond. De viergats badmengkraan gaat in de regel gepaard met een decoratieve plaat, waar alles in een rij op staat gerangschikt. U kan echter ook rozetten als overgang tussen mengkraan en montagebasis inzetten. In dat geval kan voor de handdouche een andere afstand tot de mengkraan worden gekozen. Beide soorten – plaat of rozet – compenseren ook oneffenheden en kleine foutjes in de ondergrond van bad of tegels.

Ontdek de Hansgrohe viergatsmengkranen.

Axor Citterio M 4-Loch Wannenrandarmatur

Elektronische mengkraan, elektronische mengkraan voor op de lavabo, elektronische mengkraan met infrarood oog

Hij weet wat wij willen: waterhoeveelheid en temperatuur zijn vooraf ingesteld en starten zodra we de elektronische mengkraan naderen. Bij één variant van deze sensormengkraan kan men de temperatuur via een kleine bedieningshendel regelen. Een infraroodsignaal laat het water stromen wanneer de handen tot op enkele centimeters bij de uitloop komen en stopt het automatisch wanneer de handen weer verdwijnen. De elektronica werkt op batterijen in het mengkraancorpus. De elektronische mengkranen besparen water en zijn vaak te vinden in openbare ruimtes omdat ze onbedoeld lang stromen van water verhinderen.

De elektronische mengkranen van Hansgrohe vindt u bij de eengreepsmengkranen.

Metris S Elektronik-Waschtischmischer

Tapkraan

Mengen is niet mogelijk. Het water stroomt, of stroomt niet. Koud of warm (na instelling). Geschikt voor toepassingen waarbij in de regel altijd hetzelfde gewenst is en niet zozeer een individuele comfortinstelling. De tapkraan is ideaal als puur watertappunt in de keuken, in (gasten-)toilet of buiten. Hij is echter meer dan alleen een koudwaterkraan: bijvoorbeeld bij de geiser. Bij dit apparaat wordt de warmwatertemperatuur vooraf ingesteld want de kraan kent geen mengtechniek.

De tapkranen van Hansgrohe vindt u bij de kranen en omstellers.

Axor Citterio M Standventil

Opbouwmengkraan, mengkraan opbouw ½

De hele mengkraan is zichtbaar – behalve de toevoerleiding op de achtergrond. De in het corpus geïntegreerde mengtechnologie plus bedieningselementen en uitloop zijn compleet op lavabo of wand gemonteerd. Dat kan gewenst zijn, omdat het de techniek duidelijk presenteert en zo harmonieert met de stijl van de badkamer. De opbouwmengkraan is in de regel de voordeligere variant in vergelijking met inbouwtechniek, hij is echter wel meer present. De extra elementen op de wand worden door veel gebruikers als storend ervaren, vooral in de douche. Bij het renoveren of bij het verbouwen van gevoelige zones, kan opbouw het enige alternatief zijn, omdat geen leidingen in de wand gelegd mogen worden.

Talis S² Einhebel-Waschtischmischer Aufputz

Inbouwmengkraan, mengkraan voor inbouw, inbouwlichaam

Van de mengkraan is alleen nog het bedieningsoppervlak zichtbaar: grepen, uitloop, omstelknop en eventueel bediening voor de thermostaat. De eigenlijke techniek van de inbouwmengkraan verdwijnt in de wand – onder het pleisterwerk (of achter de tegels). Deze is in moderne gebouwen vaak als niet dragende wand uitgevoerd en maakt het mogelijk, mengtechniek en standaard aansluitdozen te gebruiken. Of de wand is sowieso een voor badkamers typische voorwand met holle ruimtes. Aangezien de meeste techniek in de wand verdwijnt, zorgt de inbouwinstallatie in de badkamer voor een opgeruimde optiek. Niets stoort, de ruimte onder de douche is er puur voor het genot.

Axor Citterio M Einhebel-Waschtischmischer Unterputz

Mengkraan voor montage op de vloer naast vrijstaand bad

Deze mengkraan wordt op de vloer gemonteerd en krijgt van hieruit eveneens watertoevoer. Bedieningsgrepen of -hendels, (bad)uitloop en meestal ook nog een aansluiting voor de handdouche, zitten aan het bovenste buiseinde. De op de grond geplaatste mengkraan is circa één meter hoog. Bij voorkeur wordt deze gemonteerd naast vrijstaande baden. In dit geval ligt watertoevoer en bediening via de wand niet voor de hand omdat die te ver weg staat. Essentiële voorwaarden zijn leidingen onder de vloer en de mogelijkheid om de mengkraanbasis – het inbouwdeel – stevig in de vloer vast te maken.

Mengkranen voor montage op de vloer vindt u bij de badmengkranen.

Axor Starck Einhebel – Wannenmischer bodenstehend

Brugmengkraan, tweegreepsmengkraan brugmodel

Een variant van de tweegreepsmengkraan is de brugmengkraan, die tevens een tweegatsmengkraan is. Deze gaat terug op de ontwikkelingsgeschiedenis van de mengkraantechniek in huis en herinnert in zijn nieuwe interpretatie meestal aan de klassieke voorbeelden. De watervoering van links en rechts wordt niet in een kardoes of mengerkogel binnenin de mengkraan gemengd maar stroomt in de waterkraan samen. Deze is in het midden van de zichtbare verbinding tussen warm en koud geplaatst – vandaar de relatie met brugoptiek. Zo nu en dan tref je de brugmengkraan ook in de keuken aan, waar hij bijvoorbeeld op een nostalgische porseleinen gootsteen staat.

Axor Montreux Brückenarmatur

Wasbekkens

Typologie wasbekken drijft op wastafel

Bekken, schaal, kom: Hoe wij het water op onze wasplaats ervaren is voor iedereen anders. Technische functies en taalgebruik dragen bij aan een veelvoud aan begrippen. Hier vindt u een typologie van de objecten waarmee wij water in de badkamer brengen.

Een bekken met een geringe breedte wordt aangeduid met de benaming wasbekken, vanaf 60 cm wordt dit een lavabo. Voor wasbekken gebruikt men ook de benaming waskom. Een handwasbekken is duidelijk kleiner en tegen de wand gemonteerd, daarom is hier enkel sprake van een bekken.

Daarnaast maakt de vakman een verschil tussen een bekken, een kom en een lavabo aan de hand van de manier waarop ze gemonteerd worden. Wanneer het bekken op een badkamermeubel of een plaat gemonteerd wordt en beide elementen kunnen onafhankelijk van elkaar gekozen worden, dan spreekt men van een opbouwwasbekken of een opbouwwaskom. In het geval van grotere modellen spreekt men van inbouwlavabo's.

Wasbekkens/wastafels aan de wand

Het bekken is tegen de wand gemonteerd en rust niet op een badkamermeubel of plaat. Een bredere vorm is het wasbekken met brede kanten met respectievelijke tabletten tegen de wand, waarop de mengkraan geplaatst is:

De lavabo is tegen de wand gemonteerd. Op de keramiek een ééngreepslavabomengkraan van Hansgrohe Metris

Het tegen de wand gemonteerde bekken - of de tegen de wand gemonteerde lavabo - kan ook gecombineerd worden met een wandmengkraan. Deze combinatie is bijzonder praktisch en sober. De wandmengkraan is noodzakelijk wanneer het design van de  Axor Urquiola collectie geen brede kanten of tabletten rond het bekken heeft waarop een mengkraan gemonteerd kan worden.

Axor Urquiola waskom, wandmontage

Bekkens voor wandmontage onderscheiden zich door hun constructie van opzetbekkens: de rugzijde heeft een speciale wandaansluiting, die een voegloze montage mogelijk maakt en tegelijkertijd de bevestigingen bevat. Bij porseleinen bekkens is deze rugzijde niet geglazuurd, aangezien deze volledig tegen de wand bevestigd is.

Axor Bouroullec lavabo aan de wand bevestigd en ééngreeps opbouwlavabomengkraan

Een aan de wand bevestigde Axor Bouroullec lavabo uit polymeerbeton heeft eveneens deze wandaansluiting. Daarenboven biedt het innovatieve ontwerp ook nog tabletten die volledig individueel gebruikt kunnen worden, voor bijvoord accessoires.

Ontdek de Hansgrohe wasbekkens.

FAQ opzetwasbekken, waskom, wasschaal

Het opzetwasbekken en en vooral de vrij op een console of meubel geplaatste waskom zijn optisch zelfstandig. Vaak lijkt het alsof men deze kan wegdragen. Op basis van de aansluiting is dit echter niet mogelijk. Het verschil met de convetionele, aan de wand bevestigde wasbekkens (zie boven) is ook te vinden in de watertoeloop: op de rand van de kom kan men een kleine mengkraan monteren. Deze is afzonderlijk achter of naast het bekken op het meubel, respectievelijk console, geplaatst. Doordat de uitloop van de mengkraan over de rand van de waskom hangt, wordt er een zogenaamde Highriser (zie: categorie mengkranen) geplaatst. Een alternatief is de combinatie met een wandmengkraan. Ook in dit geval moet de mengkraan volgens de afmetingen van de waskom zijn, opdat de waterstraal het midden van het wasbekken kan bereiken.

Laat u inspireren door de Hansgrohe waskommen.

Axor Urquiola waskom, wandmontage

De Axor Urquiola waskom is op een plaat gemonteerd en vandaar dus een opzetbekken.

Axor Massaud waskom

De wasschaal van Axor Massaud staat zelfstandig op een een lavabomeubel.

Inbouwlavabo, inbouwwasbekken

Wanneer het bekken met zijn oppervlakte volledig verbonden is en optisch versmolten is met zijn meubel, dan spreekt men van een inbouwbekken. Met een breedte van meer dan 60 cm is de benaming inbouwlavabo gebruikelijk. Materialen zijn polymeerbeton, staalemail of keramiek.

Een inbouwlavabo heeft genoeg vlakken voor de plaatsing van een mengkraan. In vele gevallen staat de mengkraan achteraan in het midden van de lavabo. Bij nieuwe ontwerpen zoals de collectie Axor Bouroullec, staat deze ook op de zijdelingse tabletten, respectievelijk op de meubelvlakken. De tabletten van de Axor Bouroullec lavabo moeten niet noodzakelijk voor de watertoeloop of bedieningselementen gebruikt worden. Ze kunnen ook als tabletten voor gebruiksvoorwerpen of als decoratie gebruikt worden. Een variant is de combinatie van inbouwlavabo en wandmengkraan. Voor wie een ruime wasplaats nodig heeft.

Ontdek de Axor Bouroullec inbouwlavabo.

Bekken en tabletten versmelten met het onderstaande meubel: de Axor Bouroullec inbouwlavabo.

Het inbouwbekken integreert met het badkamermeubel, waarop Hansgrohe Metris kranen gemonteerd zijn.

Handwasbekken

Bekkens met duidelijk kleinere maten dan gewone badkamerlavabo's, meestal te vinden in het gastentoilet. Hier is de plaats beperkt, vandaar de keuze voor kleine kommen of wasbekkens waarbij ook een kleinere uitsprong nodig is. Daarenboven is het gebruik op het handenwassen geconcentreerd, zodanig dat kleinere volumes nodig zijn. Wandmengkranen zijn ook hier plaatsbesparend - zo kan men afzien van een rand bij het bekken om de mengkraan op te plaatsen. Mengkranen voor de wandmontage heeft men bij Hansgrohe in ééngreepsmengkranen en tweegreepsmengkranen.

Technisch gezien is natuurlijk elk wasbekken ook een handwasbekken. Welk design en welke grote men hiervoor geschikt vindt, hangt af van de ruimte en persoonlijke smaak.

De Hansgrohe Metris kraan is zijdelings gemonteerd op de handwaslavabo met zijn typisch kleine uitsprong.

Baden

Wandbaden

Wandbaden hebben één lange zijkant waarmee het bad geplaatst, en aan de muur bevestigd wordt. De drie andere zichtbare kanten worden afgewerkt in hetzelfde materiaal van het bad. De brede boord van het bad aan de kant van de muur kan gebruikt worden om badkameraccessoires op te leggen of om het kraanwerk te installeren.

Het Axor Citterio bad, werd hier aan de muur gevestigd, het wordt gebruikt om de ruimte te verdelen.

The Axor Citterio bath tub is intended for connection to a wall.

Ontdek alle Hansgrohe baden.

Inbouwbaden

Inbouwbaden maken deel uit van de architectuur van de badkamers: bijvoorbeeld, geïntegreerd in de funderingen, in een platform of in de vorm van een meubel. De omgeving stabiliseert het bad en verstopt de onderliggende structuur. Het bad kan vrijstaand in het midden van de badkamer geïntegreerd worden. Natuurstenen, tegels of mosaiek kunnen het geheel verfraaien. Een plekje aan de rand van het bad  laat toe om kraanwerk te installeren binnen het handbereik van de gebruiker. Bij een hoekbad kan het kraanwerk aan de muur bevestigd worden. Dit bad werd geïntegreerd in een platform:

built-in bath tub integrated into a platform with Hansgrohe brand PuraVida mixers.

Het ingebouwd bad van de collectie Axor Bouroullec biedt een waaier aan verschillende opties, de watervoorziening en de besturing kunnen op bijkomende schappen geïnstalleerd worden. Met Axor Bouroullec worden de oppervlakken rondom het bad in de kijker gezet en deze bieden eveneens ruimte voor het kraanwerk.

The Axor Bouroullec built-in bath tub is integrated into a constructed base.

Ontdek het Axor Bouroullec inbouwbad.

Vrijstaande baden

Het bad waarrond u heen kunt lopen. Het bad is vrijstaand en is dus niet tegen een muur geplaatst. Alle zijkanten van het bad zijn decoratief afgewerkt.

Vrijstaande baden op 4 poten (vb. leeuwenpoten) zijn bijzonder stabiel en hebben een traditionele uitstraling.

Free-standing bath tub by Philippe Starck with free-standing mixer alongside.

Vrijstaand bad door Philippe Starck (Duravit) met een gevormde afwerking en een ingebouwde bad/douche mengkraan voor montage op de vloer.

The tub with four lion feet is the classic among bath tubs. Combined with a free-standing bath tub mixer.

Voor de fans van klassieke vrijstaande baden biedt Axor Montreux een bad/douche mengkraan in dezelfde klassieke stijl voor montage op de vloer.

Een vrijstaand bad in een kamer heeft verschillende structurele elementen nodig wat betreft de watervoorziening en de lediging: bijvoorbeeld een mengkraan met vloermontage, waarmee u kunt kiezen om uw bad te vullen met water of om de handdouche te gebruiken. De lediging onder het bad mag ook niet vergeten worden. Als dergelijke installatie uitgesloten is, wordt de watervoorziening en de lediging aan de muur gevestigd. Een platform, zoals in de foto hieronder, laat toe om deze technische opstelling te verbergen.

The Axor Massaud bath tub can be free-standing. In this example, however, it is semi-recessed into a flat platform.

Het Axor Massaud bad kan vrijstaand geplaatst worden. Op deze foto werd het bad semi geïntegreerd in een platform.

Ontdek alle Hansgrohe baden.

Afwerkingspanelen baden

Het zichtbare afwerkingspaneel maakt deel uit van het design van het bad. Het paneel is vervaardigd uit hetzelfde materiaal als het bad zelf, in de meeste gevallen uit acrylic. Het opbouwsysteem is eveneens aangepast aan het model van het bad. Dankzij de afwerkingspanelen is het bad oevral mooi afgewerkt

Hansgrohe maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Je kunt alle cookies accepteren of het gebruik van cookies zelf aanpassen en onsze verklaring omtrent de bescherming van persoonsgegevens inzien.

   

Ik accepter alle cookies